[rev_slider alias="omloppet"]

Lördagen den 11 september tar löparna över city när Ramboll Stockholm Halvmarathon firar sitt 21:e lopp. Mitt i Stockholms innerstad kommer runt 15 000 löpare från över 80 nationer springa. Du också hoppas vi.

Halvmaraton är en populär distans. 21 098 meter är en rejäl utmaning, samtidigt är det en sträcka de flesta klarar med rätt träning. Ramboll Stockholm Halvmarathon har en unik bana där vi startar och går i mål i området mellan Slottet, Riksdagshuset och Operan. När du har medaljen runt halsen firar vi tillsammans i vårt After Run.

TILL ANMÄLAN

Anmälningsstegen

Beroende på när du anmäler dig under året så varierar priset. Du vinner på att anmäla dig tidigt. Se vår prismatris för närmare information om de olika nivåerna som gäller fram till loppet 2018.

 • PERIOD 1
 • 550 kr

  20/9 2020-27/9 2020
 • PERIOD 2
 • 595 kr

  28/9 2020-21/2 2021
 • PERIOD 3
 • 675 kr

  22/2 2021-27/6 2021
 • PERIOD 4
 • 750 kr

  28/6 2021 - 6/9 2021
 • PERIOD 5
 • 850 kr

  10/9 2021–11/9 2021

 

Du kan välja mellan följande betalningsalternativ:
• Betala direkt hos din internetbank. • Betala med Visa, MasterCard.
• Betala med faktura via Klarna.

Du får delta i Ramboll Stockholm Halvmarathon från det år du fyller 18 år (född 2003 eller tidigare). Genom att anmäla dig till loppet godkänner du Ramboll Stockholm Halvmarathons allmänna villkorAnmälan är bindande. Anmälningsavgiften återbetalas ej om du tvingas lämna återbud såvida du inte tecknat Folksams Motionsloppsförsäkring och uppfyller villkoren i denna försäkring.

Köp presentkort

Farthållarna hjälper dig hitta rätt tempo
Är du osäker på vilket tempo du ska hålla så är det bara att hänga på någon av våra farthållare. Erfarna löpare – utrustade med en tydlig flagga – springer loppet i jämnt tempo. Vi har farthållare för följande sluttider:
1 tim 30 min – 1 tim 40 min – 1 tim 45 min (5-minuterstempo) – 1 tim 50 min – 2 tim – 2 tim 10 min samt 2 tim 20 min.

Start på Strömbron och mål på Norrbro
Starten sker på Strömbron. Målet är på Norrbro, framför Slottet och Riksdagshuset.

Motionsloppsförsäkring
Motionsloppsförsäkring Bas:
Vill du försäkra dig mot eventuell skada eller sjukdom går det att teckna Motionsloppsförsäkring Bas för 155 kronor i samband med anmälan.

Motionsloppsförsäkring Stor: 275 kr, Ger samma skydd som Motionsloppsförsäkring Bas samt att olycksfallsförsäkringen även gäller under träning. Försäkringen gäller ett år efter tecknade.

Läs mer om Motionsloppsförsäkring Bas och Motionsloppsförsäkring Stor.

Maxtid är 2 tim 45 min
Polismyndigheten i Stockholm har givit tillstånd för en maxtid av 2 timmar 45 minuter. Maxtiden gäller från sista startgruppen som startar kl. 16.00.  Senaste målgång är kl. 18.45.

Sju startgrupper och seedning
För att starten ska fungera så bra som möjligt delas löparna in i sju olika startgrupper. Det är fem minuters mellanrum mellan varje startgrupp. Första grupp startar kl 15.30 och den sista kl 16.00.

Indelningen i grupper baseras på resultat uppnådda de senaste åren. Ange därför bästa resultat sedan 1 juni 2015 på maraton, halvmaraton, 10 km eller på Lidingöloppets 30 km när du anmäler dig. Ange loppets namn och datum samt din tid och placering.

Undrar du över något
Har du några frågor kontakta gärna Ramboll Stockholm Halvmarathons tävlingskansli.
E-post: [email protected]
Telefon: 08-545 664 40.
Kansliet är öppet måndag–fredag kl 9.00–12.00 och kl 13.00–16.30.

Arrangörer
Ramboll Stockholm Halvmarathon arrangeras av friidrottsklubbarna Hässelby SK, Spårvägens FK och Turebergs FK.

Ramboll Stockholm Halvmarathon avgörs på en lättlöpt och inspirerande bana genom Norrmalm, Vasastan, Kungsholmen, Gamla Stan och Södermalm. Start på Strömbron och mål på Norrbro. Du passerar flera av Stockholms mest kända byggnader; Karlbergs Slott, Stadshuset, Riksdagshuset, Slottet och Operan. Nivåskillnaden mellan banans högsta och lägsta punkt är 27 meter. 

Denna bana passar bra för dig som satsar på att få en bra tid på halvmaraton (21,1 km), och också för alla som bara vill känna på hur det är att genomföra en halvmara.

Banan kilometer för kilometer

Start och mål är beläget på området Strömbron och Norrbron, framför Slottet och Riksdagshuset mitt i Stockholm. Vi springer igenom den 21 098 meter långa banan, kilometer för kilometer, och kastar historiska blickar.

1. Strömbron-Klaratunneln
Starten utgår från Strömbron. Vi springer igenom de politiska kvarteren med Försvarsdepartementet vid ingången av Malmtorgsgatan och på den gamla Brunkebergsåsen i form av Malmskillnadsgatan, förbi Brunkebergstorg och höger in på Mäster Samuelsgatan med en nedförsbacke innan en vänstersväng tar in oss i Klaratunneln.
Lägg märke till: På Brunkebergstorg uppfördes Stockholms första varmmjölksautomat 1903. En mugg kostade fem öre. Men det är för tidigt på loppet för att ha vätskestation nu!

2. Klaratunneln-Vasagatan
Den 800 meter långa Klaratunneln från 1979 mynnar ut på Rödbogatan och vi rundar Sheraton Hotell för att komma in på Vasagatan förbi Centralstationen. Det är en lätt sluttande sträcka som annars varken släpper igenom gående eller löpare.
Lägg märke till: Vid omläggningen till högertrafik 1967 försvann spårvagnarna från Tegelbacken, utanför Sheraton. Sex år senare öppnade Sveriges första japanska restaurang, Seikoen, som finns kvar än idag.

3. Vasagatan-Torsgatan
Den flacka och lätt knixiga passagen fram till och igenom Norra Bantorget övergår till ett begynnande motlut på Torsgatan. Hitta din rytm utan att stressa för nu inleds en lurig och lång stigning.
Lägg märke till: Vasagatan var för 150 år sedan ännu en smal och smutsig gränd med förfallna hus och sjöbodar. Tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala startades 1866. Den ursprungliga stationen påminde om en lada. Stationshuset på Norra Bantorget är från 1871 och övergick snart till att vara endast godsstation med livlig torghandel på utsidan.

4. Tegnergatan-Inedalsgatan
Den fjärde kilometern löper först samma väg som ASICS Stockholm Marathon, lätt uppför Torsgatan, men vi tar oss inte längre runt Vasaparken, utan in på Torsgränd och runt Sabbatsberg, höger in på Dalagatan, där krönet snart äntligen nås. Förivra er inte, det kommer strax mycket lättare partier!
Lägg märke till: Sabbatsberg är uppkallat efter krögaren Valentin Sabbath, trots att hans storslagna planer för området begravdes tillsammans med honom. Efterträdaren Fredrik Rinke försökte döpa om platsen till Rinkeshov, utan framgång.

5. Inedalsgatan-Kungsholms strand
Nu blir det fart på påkarna. Den femte kilometern rullar kraftigt neråt på både Dalagatan och Barnhusbron som för in oss på Kungsholmen. Under oss har vi chansen att skåda ner på de stackare som bara kommit hälften så långt.
Lägg märke till: Barnhusbron är den yngsta av de tio vägarna in till Kungsholmen, byggd 1966.

6. Kungsholms Strand-Hornsbergs strand
Efter det lätta motlutet på Fleminggatan kommer en av de två brantaste nedförsbackarna på hela banan, i form av Inedalsgatan, ner till Kungsholms Strand.
Lägg märke till: Det första som byggdes i det här området var ett tegelbruk, som drevs av öns första fasta boende, munkarna som fick holmen att kallas för Munklägret.

7. Kungsholms Strand-Hornsbergs Strand
Den sköna löpningen längs med vattnet, mittemot kadetterna på Karlbergs slott, följs av den lätt böljande Hornsbergs Strand, som vi lämnar i denna den mest expansiva del av Kungsholmen, där vår framfart hindras. Det blir en tur bland nybyggena, upp mot Franzéngatan och ner tillbaks till Ulvsundasjön.
Lägg märke till: Här planerades Hornsbergs Villastad i slutet av 1800-talet (se bild). De vinglande vägarna blev inte av, men de återspeglas i nyanlagda Hornsbergs Strandpark, där folklivet sjuder om somrarna.

8. Hornsbergs Strand-Nordenflychtsvägen
En ny sträckning väntar när vi lämnar strandpromenaden och tar oss förbi nerdekade ”Krillan”. Nu blir det en liten skjuts uppåt igen, ta inte ut allt, då nästan två tredjedelar av banan återstår.
Lägg märke till: På ”Krillan”, som är smeknamnet på Kristinebergs IP, finns innerstadens andra 400-metersbana. Precis som på Stadion får vem som helst komma in och springa när det inte är evenemang. Men banan är i väldigt dåligt skick och stenhård.

9. Nordenflychtsvägen-Thorildsplan
In i Fredshällsparken följer vi Drottningholmsvägen längs med tunnelbanans gröna linje. Det blir en puckel före Thorildsplan och en skön nedförsbacke vid nioskylten.
Lägg märke till: Drottningholmsvägen sträcker sig från Fridhemsplan ända ut till kungafamiljens bostad, slottet på Lovön. Den som vill ta sig kommunalt motsvarande väg får passera sju tunnelbanestationer och byta till buss i Brommaplan.

10. Thorildsplan-Norr Mälarstrand
Maratonlöparna känner åter igen sig när vi springer under Lilla Västerbron och ut till milmarkeringen, som sitter på nästan samma plats som på maran, där Rålambshovsleden övergår i Norr Mälarstrand.
Lägg märke till: Åke Rålamb arrenderade området i början på 1700-talet, men trots att han vräktes namngavs området efter honom.

11. Norr Mälarstrand
Nu äntrar vi loppets andra halva, en riktig flanörsträcka fram emot Stadshuset där glassätarna ömsom beundrar löparna ömsom matar svanarna med strutresterna.
Lägg märke till: Det var här som de första bostadshusen byggdes på Kungsholmen efter att munkarna trängts ut. Murarna, bryggarna och garvarna som kom först till holmen skulle knappast ha råd att bo kvar idag i bostadsrätterna som kostar runt 70 000-100 000 kronor per kvadratmeter.

12. Norr Mälarstrand-Strömgatan
Vi lämnar Kungsholmen via Stadshuset och lilla backen ner och uppför Tegelbacken. Sen 2009 springer vi förbi Vasabron och mot regeringskansliet Rosenbad.
Lägg märke till: I Sagerska Huset, som ligger några meter från banan, bor statsministern med familj. Vi rör oss snabbt mellan regeringen och monarkin…

13. Vasabron-Skeppsbron
…för banan går till höger, in på Riksgatan genom Riksdagshuset. Det är unikt att en löpartävling får passera på denna gata. Därefter vänster in till Gamla Stan, nedanför Slottet, som vi rundar och fortsätter höger in på Skeppsbron – kantad med eleganta hus från 1600-talet.
Lägg märke till: På Riksgatan flanerar finansministern med den nådiga luntan, det stora budgetförslaget som numera ryms i ett nätt USB-minne, om den nu inte har försvunnit i ett cybermoln.

14. Skeppsbron-Söder Mälarstrand
Vi lämnar Gamla Stan via den publiktätaste delen av banan, folkhopen vid Slussen och kommer in på nästa holme, Södermalm.
Lägg märke till: Slussen är just nu under ombyggnad under de närmaste 8-9 åren vilket gör att det kommer att bli olika lösningar för att komma från Gamla Stan till Söder Mälarstrand. 

15-16. Söder Mälarstrand
Väl inne på Söder följer dryga två kilometer längs med Riddarfjärden. Även om backarna endast kantar kajen gäller det att koncentrera sig på att behålla farten då vi inleder den fas som är svårast för de flesta deltagarna, två tredjedelar in på loppet.
Lägg märke till: Södermalm hette ursprungligen Åsön, förmodligen uppkallat efter Brunkebergsåsens fortsättning tvärs över Söder.

17. Söder Mälarstrand-Hornstulls Strand
Vi håller oss från att springa över broarna till Långholmen och Reimersholme och rundar i stället Söders västra spets. Var glad för att vi följer strandlinjen i stället för den mastiga backen upp och ner för Bergsund.
Lägg märke till: Berg i öster och sund till väster gav området sitt namn. Fram till 20-talet dominerades det av varv och verkstäder vilket präglar de flesta gatunamnen i kvarteret, som nu har fått grymma smeknamnet ”Knivsöder”.

18. Hornstulls Strand-Zinkens väg
Vi tar oss bort från vattnet, med en lätt omläggning, genom att runda minigolfbanan. Nu inleds ett långt motlut. Håll fokus på att inte släppa ryggarna framför eller till och med att passera alla dem som har förivrat sig.
Lägg märke till: Hornstulls Strand hette länge Årsta Strand vilket vilseledde en å annan, eftersom Årsta ligger på andra sidan vattnet.

19. Zinkens väg-Timmermansgatan
Vi rör oss nu (i sakta mak?) mitt på Söder, en högersväng in på St Paulsgatan och snart breder Mariatorget ut sig. Med lite tur kan du stöta på Rocky innan det sista lilla motlutet fram till 19-kilometersskylten.
Lägg märke till: Bellman föddes i Stora Daurerska huset och växte upp i det lilla, på nr 24 på den gata som sedan döptes om till Bellmansgatan och dyker upp på vänster sida efter Mariatorget.

20. Timmermansgatan-Skeppsbron
En kraftig utförslöpa mot Slussen. De snabba löparna får tillfälle att se andra kämpar som kommit drygt halvvägs in i loppet.
Lägg märke till: Skeppsbron är Stockholm äldsta kaj. Den uppfördes när Gustav II Adolf lät riva stadsmuren på 1620-talet.

21.1. Skeppsbron-Norrbro
Spurta! Spurta! Spurta! Hur trött du än är finns det en växel till. Utnyttja den skjuts som nedförsbacken ut från Söder har gett till att flyga över Gamla Stan och fram till målet på Norrbro. Vi är tillbaks där vi startade!
Lägg märke till: Ingenting! Nu struntar vi i omgivningen och blickar bara fram mot målet under publikens stöd.

Km-passeringar

Kilometerpasseringar för Ramboll Stockholm Halvmarathon:
Start Strömbron
1 km Klaratunneln
2 km Vasagatan
3 km Torsgatan
4 km Barnhusbron
5 km Kungsholms strand
6 km Hornsbergstrand
7 km Hornsbergstrand
8 km Nordenflyktsvägen
9 km Rålambshovsparken
10 km Norr Mälarstrand
11 km Norr Mälarstrand
12 km Munkbroleden
13 km Hornsgatan
14 km Söder Mälarstrand 
15 km Söder Mälarstrand 
16 km Högalidsgatan
17 km Hornstullstrand
18 km Zinkens väg
19 km St Paulsgatan
20 km Skeppsbron 
21 km Norrbro
21,1 km Norrbro

Youtube
Vimeo
Google Maps