LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2021 – 15:30

Lördagen den 11 september tar löparna över city när Ramboll Stockholm Halvmarathon firar sitt 21:a lopp – mitt i Stockholms innerstad. Hoppas att vi ses där.

Halvmaraton är en populär distans. 21 098 meter är en rejäl utmaning, samtidigt är det en sträcka de flesta klarar med rätt träning. Ramboll Stockholm Halvmarathon har en unik bana där vi startar och går i mål i området mellan Slottet, Riksdagshuset och Operan. När du har medaljen runt halsen firar vi tillsammans i vårt After Run.

Anpassningar 2021: Huvudplanen är att kunna arrangera Ramboll Stockholm Halvmarathon 2021 utan av myndigheterna bestämt tak på deltagarantal, men vi räknar med att vissa anpassningar av evenemanget kommer behöva göras. Läs mer nedan.

ANMÄL DIG HÄR

 

ANPASSNINGAR 2021

Uppdatering 30 juni:  Från och med 1 juli är det tillåtet med motionsevenemang med 900 deltagare. Deltagartaket gäller enbart i start- och målområdet – fler deltagare kan befinna sig på banan. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har redan nu klargjort en trappa för hur en fortsatt avreglering av restriktionerna kommer att ske och i nästa steg kommer deltagarantalet att släppas fritt. Myndigheternas antagande är att deltagarantalet släpps fritt i september.

När de olika stegen kan införas bestäms av parametrar som antalet smittade, hur trenden i smittspridningen ser ut, trycket på vården och vaccinationsnivåer. Alla siffror pekar just nu åt rätt håll och vi har goda skäl att tro att planen kommer kunna hållas.

För Ramboll Stockholm Halvmarathon är huvudplanen att kunna arrangera evenemanget utan av myndigheterna bestämt tak på deltagarantal. Även i detta fall räknar vi med att vissa anpassningar av evenemanget kommer behöva göras.

Läs mer: Återstartsprotokoll för ansvarsfullt öppnande av motionslopp

Parallellt med huvudplanen arbetar vi även med alternativa upplägg för Ramboll Stockholm Halvmarathon, för att kunna genomföra loppet under bestämmelsen om 900 deltagare.

Vi kommer SENAST den 25 augusti att ge besked om hur upplägget för Ramboll Stockholm Halvmarathon kommer att bli.

 

EXPO 2021

Årets expo och nummerlappsutdelning för Ramboll Stockholm Halvmarathon kommer att ta plats i Westfield Mall of Scandinavia i Solna under halvmaraveckan. Öppettider tisdag 7 sept mellan kl. 12.00 och 21.00, onsdag 8 sept – fredag 10 sept mellan kl 10.00 och 21.00. Där hämtar du din nummerlapp och träffar våra sponsorer och partners som har massor av tips och inspiration inför loppet.

På grund av expots placering så kommer du att kunna hämta din nummerlapp fram till klockan 21.00 på fredagen, dagen före loppet (expot är inte öppet på lördagsmorgonen). Detta är för att vi ska kunna garantera att alla får sin nummerlapp och hinner till starten vid Strömbron.


Anmälningsstegen

Beroende på när du anmäler dig under året så varierar priset. Du vinner på att anmäla dig tidigt. Se vår prismatris för närmare information om de olika nivåerna som gäller fram till loppet 2021.

 • PERIOD 1
 • 550 kr

  20/9 2020–27/9 2020
 • PERIOD 2
 • 595 kr

  28/9 2020–21/3 2021
 • PERIOD 3
 • 675 kr

  22/2 2021- 5/7 2021
 • PERIOD 4
 • 750 kr

  6/7 2021- 5/9 2021
 • ANMÄLAN
 • PERIOD 5
 • 850 kr

  7/9 -10/9 2021

Du kan välja mellan följande betalningsalternativ:
• Betala direkt hos din internetbank. • Betala med Visa, MasterCard eller Swish.
• Betala med faktura via Klarna.

Du får delta i Ramboll Stockholm Halvmarathon från det år du fyller 18 år (född 2003 eller tidigare). Genom att anmäla dig till loppet godkänner du Ramboll Stockholm Halvmarathons allmänna villkorAnmälan är bindande. Anmälningsavgiften återbetalas ej om du tvingas lämna återbud såvida du inte tecknat Folksams Motionsloppsförsäkring och uppfyller villkoren i denna försäkring.


MEDALJ & FINISHER T-shirt

Medalj och finishertröja ingår i anmälningsavgiften till Ramboll Stockholm Halvmarathon. Dessa är de perfekta bevisen på att du erövrat stan! Men du kan också välja bort medalj och/eller finisher T-shirt och att då istället skänka motsvarande värde till den ideella organisationen Löparakademin – som arbetar för jämlik hälsa och social inkludering med visionen om ett Sverige där alla kan uppnå sin fulla potential


CREW Challenge

Dags för alla vinnarskallar att vässa armbågarna och tagga till inför årets roligaste tävling: Ramboll Stockholm Halvmarathon Crew Challenge! Bilda lag om 3 personer med kollegor eller polarna och häng på vår lagtävling. Utmana andra lag på ditt företag, din löparcommunity – eller spänn bågen och utmana alla anmälda lag. De tre bästa lagen får fina priser.

Alla i laget anmäler sig samtidigt. Ni får 50 kronor rabatt per person. Har du redan anmält dig – men tycker att detta vore kul? Hör av dig till [email protected] så hjälper vi dig.

LÄNGS BANAN

Ramboll Stockholm Halvmarathon avgörs på en lättlöpt och inspirerande bana genom Norrmalm, Vasastan, Kungsholmen, Gamla Stan och Södermalm. Start på Strömbron och mål på Norrbro. Du passerar flera av Stockholms mest kända byggnader; Karlbergs Slott, Stadshuset, Riksdagshuset, Slottet och Operan. Nivåskillnaden mellan banans högsta och lägsta punkt är 27 meter.

Denna bana passar bra för dig som satsar på att få en bra tid på halvmaraton (21,1 km), och också för alla som bara vill känna på hur det är att genomföra en halvmara.

Energi: Sportdrycken på Ramboll Stockholm Halvmarathon är Enervit Sport Isotonic drink, smak: lemon. Innehållsförteckning hittar du härVid vätskekontrollen efter 17 km serveras också Red Bull Energy Drink och Red Bull Simply Cola.

Km-passeringar

Kilometerpasseringar för Ramboll Stockholm Halvmarathon:

Start Strömbron
1 km Klaratunneln
2 km Vasagatan
3 km Torsgatan
4 km Barnhusbron
5 km Kungsholms strand
6 km Hornsbergstrand

7 km Hornsbergstrand
8 km Nordenflyktsvägen
9 km Rålambshovsparken
10 km Norr Mälarstrand
11 km Norr Mälarstrand
12 km Munkbroleden

13 km Hornsgatan
14 km Söder Mälarstrand
15 km Söder Mälarstrand
16 km Högalidsgatan
17 km Hornstullstrand

18 km Zinkens väg
19 km St Paulsgatan
20 km Skeppsbron
21 km Norrbro
21,1 km Norrbro

Banan kilometer för kilometer

Start och mål är beläget på området Strömbron och Norrbron, framför Slottet och Riksdagshuset mitt i Stockholm. Vi springer igenom den 21 098 meter långa banan, kilometer för kilometer, och kastar historiska blickar.

1.Strömbron -Klaratunneln
Den nya starten utgår från Strömbron som byggdes 1946 och skulle hålla i tio år. Den skulle nämligen ersättas av den sexfiliga Blasieholmsleden, i en tunnel under Norrström. Men de planerna skrinlades och provisoriet står än kvar, renoverad för att hålla för både bilar och tiotusentals löpare.
De första meterna går lätt uppför Kungsträdgården och upp till Norrlandsgatan, vänster in på Mäster Samuelgatan och efter 700 meter in i Klaratunneln.
Lägg märke till: Den 850 meter långa grenen av Klaratunneln är bara tre meter hög.

2. Klaratunneln -Vasagatan
Klaratunneln från 1979 mynnar ut på Rödbogatan och vi rundar Sheraton Hotell för att komma in på Vasagatan förbi Centralstationen. Det är en lätt sluttande sträcka som annars varken släpper igenom gående eller löpare.
Lägg märke till: Vid omläggningen till högertrafik 1967 försvann spårvagnarna från Tegelbacken, utanför Sheraton. Sex år senare öppnade Sveriges första japanska restaurang, Seikoen, som finns kvar än idag.

3. Vasagatan-Torsgatan
Den flacka och lätt knixiga passagen fram till och igenom Norra Bantorget övergår till ett begynnande motlut på Torsgatan. Hitta din rytm utan att stressa för nu inleds en lurig och lång stigning.
Lägg märke till: Vasagatan var för 150 år sedan ännu en smal och smutsig gränd med förfallna hus och sjöbodar. Tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala startades 1866. Den ursprungliga stationen påminde om en lada. Stationshuset på Norra Bantorget är från 1871 och övergick snart till att vara endast godsstation med livlig torghandel på utsidan.

4. Torsgatan – Barnhusbron
En lätt omdirigering sker på den fjärde kilometern, från Torsgatan runt  Sabbatsberg, höger in på Dalagatan, där krönet snart nås. Förivra er inte, det kommer strax mycket lättare partier!
Lägg märke till: Sabbatsberg är uppkallat efter krögaren Valentin Sabbath, trots att hans storslagna planer för området begravdes tillsammans med honom. Efterträdaren Fredrik Rinke försökte döpa om platsen till Rinkeshov, utan framgång.

6. Kungsholms Strand-Hornsbergs strand
Efter det lätta motlutet på Fleminggatan kommer en av de två brantaste nedförsbackarna på hela banan, i form av Inedalsgatan, ner till Kungsholms Strand.
Lägg märke till:Det första som byggdes i det här området var ett tegelbruk, som drevs av öns första fasta boende, munkarna som fick holmen att kallas för Munklägret.

7. Kungsholms Strand – Franzéngatan/Lindhagensgatan
Den sköna löpningen längs med vattnet, mittemot kadetterna på Karlbergs slott, följs av den lätt böljande Hornsbergs Strand, som vi lämnar i denna den mest expansiva del av Kungsholmen. Vi tar oss upp på Franzéngatan och korsar Lindhagensgatan.
Lägg märke till:Här planerades Hornsbergs Villastad i slutet av 1800-talet (se bild). De vinglande vägarna blev inte av, men de återspeglas i nyanlagda Hornsbergs Strandpark, där folklivet sjuder om somrarna.

7. Kungsholms Strand – Franzéngatan/Lindhagensgatan
Den sköna löpningen längs med vattnet, mittemot kadetterna på Karlbergs slott, följs av den lätt böljande Hornsbergs Strand, som vi lämnar i denna den mest expansiva del av Kungsholmen. Vi tar oss upp på Franzéngatan och korsar Lindhagensgatan.
Lägg märke till: Här planerades Hornsbergs Villastad i slutet av 1800-talet (se bild). De vinglande vägarna blev inte av, men de återspeglas i nyanlagda Hornsbergs Strandpark, där folklivet sjuder om somrarna.

8.Lindhagensgatan- Fredhällsparken
En liten förändring väntar när vi fortsätter på Franzéngatan och via två svängar kommer fram till ”Krillan”. Nu blir det en liten skjuts uppåt igen, ta inte ut allt, då nästan två tredjedelar av banan återstår.
Lägg märke till: På ”Krillan”, som är smeknamnet på Kristinebergs IP, finns innerstadens andra 400-metersbana. Precis som på Stadion får vem som helst komma in och springa när det inte är evenemang. Men banan är i väldigt dåligt skick och stenhård.

9. Fredhällsparken- Konradsbergsparken
In i Fredshällsparken följer vi Drottningholmsvägen längs med tunnelbanans gröna linje. Det blir försten puckel före Thorildsplan och en skön nedförsbacke ner till nioskylten i tunneln mellan Konradsbergs- och Rålambshovsparken.
Lägg märke till: Drottningholmsvägen sträcker sig från Fridhemsplan ända ut till kungafamiljens bostad, slottet på Lovön. Den som vill ta sig kommunalt motsvarande väg får passera sju tunnelbanestationer och byta till buss i Brommaplan.

10. Thorildsplan-Norr Mälarstrand
Maratonlöparna känner åter igen sig när vi springer ut på Norr Mälarstrand. Milmarkeringen, dyker upp strax före Kungsholms Torg.
Lägg märke till:Åke Rålamb arrenderade området i början på 1700-talet, men trots att han vräktes namngavs området efter honom.

11. Norr Mälarstrand-Stadshuset
Nu äntrar vi loppets andra halva, en riktig flanörsträcka fram emot Stadshuset där glassätarna ömsom beundrar löparna ömsom matar svanarna med strutresterna.
Lägg märke till: Det var här som de första bostadshusen byggdes på Kungsholmen efter att munkarna trängts ut. Murarna, bryggarna och garvarna som kom först till holmen skulle knappast ha råd att bo kvar idag i bostadsrätterna som kostar runt 70 000-100 000 kronor per kvadratmeter.

12. Stadshuset- Munkbron
Vi lämnar Kungsholmen via Stadshuset och lilla backen ner och uppför Tegelbacken och höger in på Vasabron, som tar oss in i Gamla Stan.
Lägg märke till:Höger om Västerbron ligger runda Strömsborg, där man förr badade, åt och spelade kägel. I avsaknad av bro fick man anlita en roddarmadam för att komma dit.

13. Munkbron-Hornsgatan
…för banan går till höger, in på Riksgatan genom Riksdagshuset. Det är unikt att en löpartävling får passera på denna gata. Därefter vänster in till Gamla Stan, nedanför Slottet, som vi rundar och fortsätter höger in på Skeppsbron – kantad med eleganta hus från 1600-talet.
Lägg märke till: På Riksgatan flanerar finansministern med den nådiga luntan, det stora budgetförslaget som numera ryms i ett nätt USB-minne, om den nu inte har försvunnit i ett cybermoln.

14. Hornsgatan- Münchenbryggeriet
Vi lämnar Gamla Stan via den publiktätaste delen av banan, folkhopen vid Slussen och kommer in på nästa holme, Södermalm.
Lägg märke till: Slussen är just nu under ombyggnad under de närmaste 8-9 åren vilket gör att det kommer att bli olika lösningar för att komma från Gamla Stan till Söder Mälarstrand.

15-16. Söder Mälarstrand-Bergsundsgatan
Väl inne på Söder följer dryga två kilometer längs med Riddarfjärden. Även om backarna endast kantar kajen gäller det att koncentrera sig på att behålla farten då vi inleder den fas som är svårast för de flesta deltagarna, två tredjedelar in på loppet.
Lägg märke till: Södermalm hette ursprungligen Åsön, förmodligen uppkallat efter Brunkebergsåsens fortsättning tvärs över Söder.

17. Bergsundsgatan-Hornstulls Strand
Vi håller oss från att springa över broarna till Långholmen och Reimersholme och rundar i stället Söders västra spets. Var glad för att vi följer strandlinjen i stället för den mastiga backen upp och ner för Bergsund.
Lägg märke till: Berg i öster och sund till väster gav området sitt namn. Fram till 20-talet dominerades det av varv och verkstäder vilket präglar de flesta gatunamnen i kvarteret, som nu har fått grymma smeknamnet ”Knivsöder”.

18. Hornstulls Strand – Zinkendamms IP
Vi tar oss bort från vattnet. Nuinleds ett långt motlut. Håll fokus på att inte släppa ryggarna framför eller till och med att passera alla dem som har förivrat sig.
Lägg märke till: Hornstulls Strand hette länge Årsta Strand vilket vilseledde en å annan, eftersom Årsta ligger på andra sidan vattnet.

19.Zinkendamms IP-Timmermannsgatan
Vi rör nu (i sakta mak?) mitt på Söder, en vänstersväng in på Timmermansgatan, där vi undviker att av gammal vana svänga in på St Paulsgatan…
Lägg märke till: Bellman föddes i Stora Daurerska huset och växte upp i det lilla, på nr 24 på den gata som sedan döptes om till Bellmansgatan och dyker upp på vänster sida efter Mariatorget.

20.Timmermannsgatan-Slussen
…utan fortsätter fram till Hornsgatan, där vi möter löparna som precis kommit in på Söder. En kraftig utförslöpa tar oss tillbaks till Slussen.
Lägg märke till: Bellman föddes i Stora Daurerska huset och växte upp i det lilla, på nr 24 på den gata som sedan döptes om till Bellmansgatan och dyker upp på vänster sida efter Mariatorget.

21.1. Slussen-Norrbro
Spurta! Spurta! Spurta! Hur trött du än är finns det en växel till. Utnyttja den skjuts som nedförsbacken ut från Söder har gett till att flyga över Gamla Stan och fram till målet på Norrbro. Vi är tillbaks där vi startade!
Lägg märke till:Ingenting! Nu struntar vi i omgivningen och blickar bara fram mot målet under publikens stöd.

Youtube
Vimeo
Google Maps