INFÖR RAMBOLL STOCKHOLM HALVMARATHON

Hitta hit

Det enklaste sättet att ta sig till Ramboll Stockholm Halvmarathon Expo och startområdet är att åka tunnelbana till Kungsträdgården, Gamla Stan eller Slussen. För mer information besök www.sl.se

Om du ändå tar bilen är bästa ställe att parkera nära starten, i Gallerian-garaget med infart från Regeringsgatan 15 eller Regeringsgatan 20. Reser du hit med fjärr- eller pendeltåg ankommande Stockholm Centralstation är det smidigast att gå ca 1 200 meter till startområdet.

Nummerlapp

Den 14 augusti börjar vi skicka ut startbevisen via mail. Anmäler du dig senare får du ditt startbevis via e-mail inom några dagar efter anmälan. Ta med dig startbeviset, eller visa upp det i telefonen till Ramboll Stockholm Halvmarathon Expo där du hämtar din nummerlapp. Om du inte har möjlighet att själv hämta ut din nummerlapp kan du lämna startbeviset till någon annan som hämtar ut den åt dig.Om du tappat bort startbeviset så tar du med ditt ID-kort och besöker vår information på plats i Expot. Läs mer om Ramboll Stockholm Halvmarathon Expo nedan.

Du får säkerhetsnålar tillsammans med din nummerlapp. På nummerlappen finns markering som anger vilken start­grupp du tillhör. Och på baksidan av nummerlappen fyller du i namn och telefonnummer till anhörig samt om du medicinerar eller har någon sjukdom. Detta för att underlätta för vår sjukvårdspersonal om du skulle få medicinska problem.

Observera att:

  • Nummerlappen är personlig och får inte över­låtas till någon annan löpare.
  • Nummerlappen ska bäras fullt synlig på bröstet under hela loppet.

DIREKTANMÄLAN PÅ EXPO

Har du missat att anmäla dig, men ändå vill delta i Ramboll Stockholm Halvmarathon? Gå till informationsdisken på vårt Expo fredag 6 september klockan 11-19, eller lördag 7 september klockan 10-13. Pris: 795 kr.

EXPO & EVENEMANGSOMRÅDE

Årets Ramboll Stockholm Halvmarathon Expo äger rum i evenemangsområdet på Logårdstrappan vid Skeppsbron och vi håller öppet som följer:

  • Fredag 6 september kl. 11.00–19.00.
  • Lördag 7 september kl. 10.00–15.00.

I årets Expo hittar du, förutom nummerlappsutdelning, våra sponsorer och samarbetspartners på plats med sina produkter, roliga tävlingar, provsmakningar och grymma erbjudanden.

I år har vi utökat Expoområdet med fler spännande expotält och du kan med fördel stanna kvar på vårt mysigt Expoområde och ta en kaffe eller beställa något från de food trucks som finns på plats. 

VÅR APP – TIPSA FAMILJ OCH VÄNNER

Ramboll Stockholm Halvmarathon Event & Tracking app är perfekt både för deltagare och publik för att följa löpare och få information om loppet. Via ”Mina favoriter” får du bra koll på de löpare du vill följa, via leaderboard följer du tätstriden. Och via ”Mitt lopp” kan du som springer med din telefon och har GPS påslaget följas av familj och vänner – de ser då din exakta position på banan. För att använda funktionen ”Mitt lopp” behöver du logga in med ett registrerings-ID som kommer i ett separat mejl dagarna innan loppet.

I appen finns även karta, nyheter och all tävlingsinformation. Appen finns tillgänglig för både Android och iOS. Missa inte appen som gör Ramboll Stockholm Halvmarathon ännu roligare att följa!

Vi kommer att meddela alla deltagare när appen finns redo för nedladdning.

START

Samling före start

Startfållorna på Slottskajen och Norrbro öppnas från kl 14.30. Senast 15 minuter före start för respektive grupp ska du infinna dig i din startgruppsfålla på Slottskajen eller Norrbro.

Vätskekontroll och toaletter finns i startområdet.

Startgrupper

Alla deltagare har seedats i sju olika startgrupper med olika starttider, baserat på de resultat som uppgivits vid anmälan:

Start kl. 15.30
Startgrupp A Elit: Seedade löpare: Män med nummer 1-100. Kvinnor med nummer 101-200.
Startgrupp A: Startnummer 201-3 000

Start kl. 15.35
Startgrupp B: Startnummer 3001-6000

Start kl. 15.40
Startgrupp C: Startnummer 6001-9000

Start kl. 15.45

Startgrupp D: Startnummer 9001-12000

Start kl. 15.50

Startgrupp E: Startnummer 12001-15000
Start kl. 15.55

Startgrupp F: Startnummer 15001-18000

Start kl. 16.00

Startgrupp G: Startnummer 18001-21000

Startgrupp A går fram till startlinjen kl 15.25, fem minuter före start. Övriga startgrupper går till startlinjen när föregående grupp startat. Följ funktionärernas instruktioner!

Startlista

Hela startlistan för Ramboll Stockholm Halvmarathon hittar du här.

Åldersklasser

Ramboll Stockholm Halvmarathon har följande åldersklasser för herrar och damer: Seniorer (födda 1980-2001), 40 år (1975-1979), 45 år (1970-1974), 50 år (1965-1969), 55 år (1960-1964), 60 år (1955-1959) och 65 år (födda 1954 och tidigare).

Tävlingsregler

Svenska Friidrottsförbundets tävlingsregler gäller under loppet.  Alla deltar på egen risk.
Ramboll Stockholm Halvmarathon är sanktionerat av Svenska Friidrottsförbundetoch av AIMS – Association of International Marathons and Road Races.Endast löpare födda 2001 eller tidigare får starta.

BANSTRÄCKNING

Banan mäter 21 098 meter – en halvmaraton. Banan är kontrollmätt av AIMS-banmätare Hugh Jones och förbundsbanmätare Micke Hill i juni 2019.

Det är viktigt att du respekterar de avspärrningar som finns då trafiken på vissa gator är öppen på mötande körbana. Polis och/eller funktionärer finns i varje korsning efter banan. Följ deras anvisningar. Tydliga skyltar markerar varje kilometer längs banan. Läs gärna mer om banan kilometer för kilometer (obs! scrolla ner en bit på sidan för att komma till beskrivningen).

Tidtagning

Tidtagningen sker med hjälp av det chip som du får i kuvertet med nummerlappen. Chipet måste bäras på skon under hela loppet. Detta eftersom de mattor med sensorer som läggs ut på startlinjen, vid mellantiderna och på mållinjen bara kan läsa av chipet på max 50 cm avstånd. Det går alltså inte att ha det fäst runt t.ex. handleden.

Du får din exakta löptid i Ramboll Stockholm Halvmarathon. Med hjälp av chipet noteras din tid från passering av startlinjen till passering av mållinjen. Detta är den s.k. nettotiden. Även bruttotiden (tiden från startskottet för gruppen till passering av mållinjen) finns angiven i resultatlistan som du hittar på hemsidan direkt efter loppet.

Tänk på miljön och lämna tillbaka chipet efter loppet för återvinning i våra speciellt utställda kärl utanför löparservice området på Strömgatan i alléerna i Kungsträdgården.

Fyra mellantider

Mellantider visas vid 5 km, 10 km, 15 km och 20 km. Observera att klockorna startats enligt första startgruppens (Grupp A) starttid. Det betyder att löpare i startgrupp B ska dra av 5 minuter, löpare i grupp C ska dra av 10 minuter, löpare i grupp D ska dra av 15 minuter, löpare i grupp E ska dra av 20 minuter, löpare i grupp F ska dra av 25 minuter, löpare i grupp G ska dra av 30 minuter på den tid som visas. Vid 5, 10, 15 och 20 km registreras din mellantid. Dessa finns sedan angivna i resultatlistan efter loppet.

Maxtid

Polismyndigheten har gett tillstånd för en maxtid av 2 timmar 45 minuter. Det innebär att du som startar i den sista startgruppen, startgrupp G, ska vara i mål senast kl. 18.45.

Stopptider vid 12 km och 17 km

Vid 12 km finns en kontroll som alla löpare måste passera senast 17.35 för att få fortsätta loppet. Vid 17 km i Tantolunden finns en andra tidskontroll som alla löparna måste ha passerat före kl. 18.15 för att få fortsätta loppet. För de löpare som inte klarar tidsgränsen erbjuder vi transport till närhet av målområdet.

Brutet lopp

För dig som bryter loppet ordnar vi transport från vätskekontrollerna vid Kungsholms Strand (6,5 km), Rålambshovsparken (9,5 km) och Tantolunden (17 km), till mål. Från övriga kontroller går du själv tillbaka till start/mål.

FARTHÅLLARSERVICE MED GARMIN

Är du osäker på vilket tempo du ska hålla i Ramboll Stockholm Halvmarathon så är det bara att hänga på någon av våra farthållareErfarna löpare, utrustade med en tydlig flagga, springer loppet i jämnt tempo. Vi har farthållare för följande sluttider:
1 tim 30 min | Startgrupp A
1 tim 40 min | Startgrupp A+B
1 tim 45 min | Startgrupp B+C+D
1 tim 50 min | Startgrupp B+C+D 
2 tim | Startgrupp C+D+E
2 tim 10 min | Startgrupp E+F+G
2 tim 20 min | Startgrupp F+G

Sju vätskekontroller

Banan har sju vätskekontroller. Vätskekontrollerna kommer efter 3,5 km, 6,5 km, 9,5 km, 12,5 km, 15 km, 17 km och 19,5 km. Vid kontrollerna efter 3,5 km och 15 km serveras endast vatten, vid övriga kontroller serveras vatten och sportdrycken Enervit G Sport med citronsmak på de första borden. På borden längre fram serveras vatten.


Drick lagom

Det är viktigt att hålla vätskebalansen under Ramboll Stockholm Halvmarathon. Om det är varmt och om du dricker för lite före och under loppet kan du få vätskebrist. Detta försämrar din prestationsförmåga och kan i värsta fall kan leda till att kroppen överhettas. Dricker du för mycket i förhållande till hur mycket du svettas så späds kroppsvätskorna ut och du får för låga saltvärden vilket är farligt för kroppen.  Det gäller alltså att dricka lagom. En bra tumregel: Drick när du känner dig törstig!


Fem svabbstationer

Svabbstationer finns i anslutning till vätskekontrollerna vid 6,5 km, 9,5 km, 15 km, 17 km och 19,5 km.

tre energikontroller

Längs banan finns förutom de sju vätskekontrollerna även följande energikontroller:

  • Bananer
  • Enervit gel med hallonsmak och citronsmak
  • Druvsocker från Dextro Energy

Pepp längs banan

Längs banan spelar orkestrar och DJ:s musik för att underhålla och inspirera dig och alla andra löpare.
så att du orkar hela vägen i mål, och sen vidare till vårt grymma After Run.

MÅL

Målet är på Norrbro,framför Slottet och Riksdagshuset. Vid målgång ska du följa funktionärernas anvisningar för att allt ska flyta på bra för alla.

Målservice

Direkt efter målgången får du som klarat loppet under maxtiden 2 timmar 45 minuter Ramboll Stockholm Halvmarathons fina medalj. Efter medaljutdelningen väntar produkter från Cloetta Kexchoklad, Exotic Snacks, Arla More, Enervit mfl.  

Prisutdelning

Hederspriser delas ut till de 30 bästa manliga och 30 bästa kvinnliga löparna. Priser tilldelas även de tre bästa i varje åldersklass baserat på nettotiden. Dessa priser skickas hem med post till pristagarna.

Resultatservice

Mellantider och de preliminära resultaten finns live här på Ramboll Stockholm Halvmarathons hemsida under loppet. Den officiella resultatlistan publiceras drygt en vecka efter loppet på www.stockholmhalvmarathon.se


Mötesplats efter loppet

Kom ihåg att bestämma var du ska möta dina vänner/anhöriga efter loppet. Telefonnätet kan vara överbelastat med så många människor på en begränsad yta så det kan vara svårt att ringa. Observera att serviceområdet på Strömgatan endast är tillgänglig för löpare.

AFTER RUN

Din grymma insats i Ramboll Stockholm Halvmarathon kräver ett minst lika grymt avslut, det vill vi ge din och dina vänner genom vårt After Run. 

SERVICE

Toaletter & Omklädning

Det finns toaletter vid start- och målområdet samt i anslutning till varje vätskekontroll längs banan.

Det finns inga möjligheter att byta om i direkt anslutning till start- och målplatsen. Vi rekommenderar därför att du byter om hemma eller på hotellet.

Det finns dock omklädnings och duschmöjligheter på Stockholms Stadion, Lidingövägen 1, ingång via Klocktornet. Omklädningsrummen öppnas kl 13.00 och stänger kl 20.00.  Lämna inte något i omklädningsrummen då de är obevakade under loppet och arrangören tar inget ansvar för det som är kvarlämnat. Ta med allt och lämna i klädinlämningen på Strömgatan.

Kläd- och värdeinlämning

Överdragskläder lämnas i vår klädinlämning på Strömgatan från 14.00. Använd den påse som du fick när du hämtade nummerlappen. Efter loppet hämtar du överdragskläderna på samma ställe. Det är viktigt att du märker din påse med etiketten med ditt namn och startnummer som du får tillsammans med nummerlappen. När du hämtar dina kläder efter loppet visar du upp nummerlappen, som är ditt kvitto, senast kl. 19.30.

Du kan även lämna plånbok, nycklar etc. i vår värdeinlämning på Strömgatan från kl. 14.00 (se kartan ovan). Tack för att du stänger av mobiltelefonen. Det är viktigt att du märker din påse med etiketten med ditt namn och startnummer som du får tillsammans med nummerlappen. När du hämtar dina värdesaker efter loppet visar du upp nummerlappen, som är ditt kvitto, senast kl. 19.30.

 

HUR ÄR DAGSFORMEN?

Tänk på att tag det lugnt i början, 21 098 meter är en krävande distans och det gäller att ha krafter kvar till slutet av loppet. Ställ inte upp om du inte är helt frisk, och kom ihåg att det inte är någon skam att bryta om du är sliten. Det kan vara farligt att springa om du är förkyld eller känner dig hängig. Läs gärna mer på loparhalsa.se.Är du osäker på om du ska starta eller ej så kontakta gärna vårt medicinska team som finns vid Gustav Adolfs torg under lördagen.

Medicinsk service

Sjukvårdspersonal finns vid varje vätskekontroll samt vid start och mål. Läkare har rätt att plocka av skadade eller utmattade löpare från banan.

Fotoservice

Professionella fotografer från Marathon-Photos.com kommer att finnas på plats längs banan och vid målgång för att ta foton på alla löpare. I resultatlistan kan du klicka på en länk till de foton där du själv finns med på tagna av professionella fotografer.

SORTERA – VÅR PARTNER FÖR ÅTERVINNING

Allt skräp tas om hand av vår återvinningspartner Sortera. Beroende på vilken typ av skräp evenemanget genererar kan det förekomma olika typer av behållare. I regel finner du stora gröna sopkärl på hjul och gröna containers. Vid behov kan vi redan på plats separera matrester, pant och glas. Den stora potten skräp samlas upp i de stora gröna sopkärl eller i gröna containers som efter evenemanget hämtas av Sorteras för transport och eftersortering i deras stora anläggning i Järfälla. Längs banans vätskekontroller används alltid komposterbara muggar som även de samlas in i stora gröna sopkärl för att efter loppet samlas in och hämtas upp av Sortera. Tack för att du alltid letar efter Sorteras gröna sopkärl när du skall slänga något. Det underlättar både med både städning och återvinning. Läs mer om Sorteras verksamhet här.

KONTAKT

Har du några frågor inför Ramboll Stockholm Halvmarathon så läs gärna igenom våra Frågor och Svar på hemsidan eller kontakta oss på tel 08-545 664 40 (vardagar kl 9.00-12.00 och 13.00-16.30) eller [email protected]. Under evenemangsdagen hittar du vårt informationstält på evenemangsområdet.

Lycka till på Ramboll Stockholm Halvmarathon!

Youtube
Vimeo
Google Maps