Så här blir du mer motiverad att träna


Du älskar löpning. Men till och från känns det rejält motigt att gå ut på en runda, eller hur? Alla känner så ibland - även rutinerade löpare som Anders Szalkai. Här får du några tips som hjälper dig med motivationen.Motivation? Vad är det egentligen? Något som automatiskt får oss att göra vissa saker lätt och med glädje, som att träna, jobba, äta bra …? Eller är det något vi måste jobba för? I uppslagsverket NE definieras motivation som ”psykologisk term för de faktorer hos individen som väcker, formar och riktar beteendet mot olika mål”.

A och O för att hålla i träning är att du har satt upp tydliga, rimliga mål som samtidigt är viktiga för just dig. På så sätt kan du höra din egen röst säga varför träningen är bra för dig, oavsett om det är för att du vill bli snabbare, starkare, snyggare, smalare, piggare …

Men trots tydliga mål kan det kännas rejält motigt ibland. När Maratonlöparen Mona Helsing får frågan vad hon gör när motivationen tryter, säger hon: Igår kände jag inte alls för att springa – då tvingade jag mig själv. Att inte gå ut skulle på sätt och vis vara att svika mig själv. Jag kan känna en glädje och styrka i att jag har klarat av att köra jobbiga pass, till exempel riktiga långpass alldeles själv. Att känna sig duktig är motiverande. Jag och många av mina löparkompisar loggar våra pass på jogg.se – det är sporrande att följa varandra. Precis som att utvecklas och bli snabbare.

Även en så rutinerad löpare som träningsexperten Anders Szalkai måste kämpa med sin motivation ibland, så här säger han:

Jag har några olika knep att ta till när motivationen tryter:


Anders Szalkai berättar hur han tänker när motivationen tryter.

1. Jag försöker minnas och i sinnet återskapa något kul och inspirerande pass. Det kan få igång suget på att ändå komma ut på träning. Jag kanske till och med lägger ett pass med det upplägget - dock utan prestationskrav.

2. Tänk på tillfällen när du faktiskt inte får träna…. då väljer man oftast faktiskt att hellre träna än att inte få.

3. Framkalla känslan av att besegra motviljan. Framkalla den åtråvärda känslan som du kommer få som belöning genom att ändå komma ut på passet.

4. Hitta fler/andra mål i träningen, utmana någon eller bara dig själv att nå målen. Till exempel: 5 pass på en vecka….
5. Få till tuffa pass för att belöningen efter blir så mycket bättre mentalt och fysiskt. Känslan av att kroppen fått jobba.

Andra motivationshöjare är:

Testa ny träning – och nya tider
Testa några olika träningsformer – ombyte förnöjer heter det som bekant. Testa också att träna andra tider på dygnet och utvärdera vad som funkar bäst för dig. och vad som känns roligast.

Musik ger glada ben
Med skön musik i öronen känns det ibland som att du flyger fram i spåret. Skapa en riktigt bra spellista som du bara lyssnar på när du tränar.

Kompisträna mera
Att träna tillsammans gör träningen roligare men också troligare att den blir av. Har du inga vänner i din närhet att träna med – gå med i träningsgrupper via sociala medier – funkar nästan lika bra.

Snygg outfit
Visst, det låter ytligt, men det kan faktiskt med lite nya snygga kläder och skor. Eller så bestämmer du dig för att du ska få köpa ett nytt träningsplagg när du har tränat regelbundet i exempelvis en månad. Då har du en morot att träna för.

Låt dagsformen bestämma
Om du är rejält trött en dag är det antagligen inte så klokt att köra ett hårt intervallpass, men kanske orkar du ta en promenad? En annan dag har du kanske massor med energi och kan ösa på för fullt då istället. Lyssna på kroppen annars tar du kål träningsmotivationen på sikt.