Stockholm Halvmarathon – lär dig banan


Start och mål är beläget på Norrbro, framför Slottet och Riksdagshuset. mitt i Stockholm. Vi springer igenom den 21 098 meter långa banan, kilometer för kilometer, och kastar historiska blickar. Vill du se en karta över banan klicka här.
1. Norrbro-Klaratunneln

Starten utgår från Stockholm äldsta bevarade bro, Norrbron, genom nollpunkten, Gustav Adolfs Torg, varifrån alla avstånd mäts i Sverige. Vi springer igenom de politiska kvarteren med Försvarsdepartementet vid ingången av Malmtorgsgatan och på den gamla Brunkebergsåsen i form av Malmskillnadsgatan, förbi Brunkebergstorg och höger in på Mäster Samuelsgatan med en nedförsbacke innan en vänstersväng tar in oss i Klaratunneln
Lägg märke till: På Brunkebergstorg uppfördes Stockholms första varmmjölksautomat 1903. En mugg kostade fem öre. Men det är för tidigt på loppet för att ha vätskestation nu!2. Klaratunneln-Vasagatan

Den 800 meter långa Klaratunneln från 1979 mynnar ut på Rödbogatan och vi rundar Sheraton Hotell för att komma in på Vasagatan förbi Centralstationen. Det är en lätt sluttande sträcka som annars varken släpper igenom gående eller löpare.
Lägg märke till: Vid omläggningen till högertrafik 1967 försvann spårvagnarna från Tegelbacken, utanför Sheraton. Sex år senare öppnade Sveriges första japanska restaurang, Seikoen, som finns kvar än idag.

3. Vasagatan-Torsgatan

Den flacka och lätt knixiga passagen fram till och igenom Norra Bantorget övergår till ett begynnande motlut på Torsgatan. Hitta din rytm utan att stressa för nu inleds en lurig och lång stigning.
Lägg märke till: Vasagatan var för 150 år sedan ännu en smal och smutsig gränd med förfallna hus och sjöbodar. Tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala startades 1866. Den ursprungliga stationen påminde om en lada. Stationshuset på Norra Bantorget är från 1871 och övergick snart till att vara endast godsstation med livlig torghandel på utsidan.

4. Tegnergatan-Inedalsgatan

Den fjärde kilometern löper först samma väg som Stockholm Marathon, lätt uppför Torsgatan, men vi tar oss inte längre runt Vasaparken, utan in på Torsgränd och runt Sabbatsberg, höger in på Dalagatan, där krönet snart äntligen nås. Förivra er inte, det kommer strax mycket lättare partier!
Lägg märke till: Sabbatsberg är uppkallat efter krögaren Valentin Sabbath, trots att hans storslagna planer för området begravdes tillsammans med honom. Efterträdaren Fredrik Rinke försökte döpa om platsen till Rinkeshov, utan framgång5. Inedalsgatan-Kungsholms strand

Nu blir det fart på påkarna. Den femte kilometern rullar kraftigt neråt på både Dalagatan och Barnhusbron som för in oss på Kungsholmen. Under oss har vi chansen att skåda ner på de stackare som bara kommit hälften så långt.
Lägg märke till: Barnshusbron är den yngsta av de tio vägarna in till Kungsholmen, byggd 1966.

6. Kungsholms Strand-Hornsbergs strand

Efter det lätta motlutet på Fleminggatan kommer en av de två brantaste nedförsbackarna på hela banan, i form av Inedalsgatan, ner till Kungsholms Strand.
Lägg märke till: Det första som byggdes i det här området var ett tegelbruk, som drevs av öns första fasta boende, munkarna som fick holmen att kallas för Munklägret.

7. Kungsholms Strand-Hornsbergs Strand

Den sköna löpningen längs med vattnet, mittemot kadetterna på Karlbergs slott, följs av den lätt böljande Hornsbergs Strand, som vi lämnar i denna den mest expansiva del av Kungsholmen, där vår framfart hindras. Det blir en tur bland nybyggena, upp mot Franzéngatan och ner tillbaks till Ulvsundasjön.
Lägg märke till: Här planerades Hornsbergs Villastad i slutet av 1800-talet (se bild). Den vinglande vägarna blev inte av, men de återspeglas i nyanlagda Hornsbergs Strandpark, där folklivet sjuder om somrarna.8. Hornsbergs Strand-Nordenflychtsvägen

En ny sträckning väntar när vi lämnar strandpromenaden och tar oss förbi nerdekade "Krillan". Nu blir det en liten skjuts uppåt igen, ta inte ut allt, då nästan två tredjedelar av banan återstår.
Lägg märke till: På "Krillan", som är smeknamnet på Kristinebergs IP, finns innerstadens andra 400-metersbana. Precis som på Stadion får vem som helst komma in och springa när det inte är evenemang. Men banan är i väldigt dåligt skick och stenhård.

9. Nordenflychtsvägen-Thorildsplan

In i Fredshällsparken följer vi Drottningholmsvägen längs med tunnelbanans gröna linje. Det blir en puckel före Thorildsplan och en skön nedförsbacke vid nioskylten.
Lägg märke till: Drottningholmsvägen sträcker sig från Fridhemsplan ända ut till kungafamiljens bostad, slottet på Lovön. Den som vill ta sig kommunalt motsvarande väg får passera sju tunnelbanestationer och byta till buss i Brommaplan.


10. Thorildsplan-Norr Mälarstrand

Maratonlöparna känner åter igen sig när vi springer under Lilla Västerbron
och ut till milmarkeringen, som sitter på nästan samma plats som på maran, där Rålambshovsleden övergår i Norr Mälarstrand.
Lägg märke till: Åke Rålamb arrenderade området i början på 1700-talet, men trots att han vräktes namngavs området efter honom.

11. Norr Mälarstrand

Nu äntrar vi loppets andra halva, en riktig flanörsträcka fram emot Stadshuset där glassätarna ömsom beundrar löparna ömsom matar svanarna med strutresterna.
Lägg märke till: Det var här som de första bostadshusen byggdes på Kungsholmen efter att munkarna trängts ut. Murarna, bryggarna och garvarna som kom först till holmen skulle knappast ha råd att bo kvar idag i bostadsrätterna som kostar runt 70.000-100 000 kronor per kvadratmeter.

12. Norr Mälarstrand-Strömgatan

Vi lämnar Kungsholmen via Stadshuset och lilla backen ner och uppför Tegelbacken. Sen 2009 springer vi förbi Vasabron och mot regeringskansliet Rosenbad.
Lägg märke till: I Sagerska Huset, som ligger några meter från banan, bor statsministern med familj. Vi rör oss snabbt mellan regeringen och monarkin…13. Vasabron-Skeppsbron

...för banan går till höger, in på Riksgatan genom Riksdagshuset. Det är unikt att en löpartävling får passera på denna gata. Därefter vänster in till Gamla Stan, nedanför Slottet, som vi rundar och fortsätter höger in på Skeppsbron – kantad med eleganta hus från 1600-talet.
Lägg märke till: På Riksgatan flanerar finansministern med den nådiga luntan, det stora budgetförslaget som numera ryms i ett nätt USB-minne, om den nu inte har försvunnit i ett cybermoln.

14. Skeppsbron-Söder Mälarstrand

Vi lämnar Gamla Stan via den publiktätaste delen av banan, folkhopen vid Slussen och kommer in på nästa holme, Södermalm.
Lägg märke till: Slussen är just nu under ombyggnad uner de närmaste 8-9 åren vilket gör att det kommer att bli olika lösningar för att komma från Gamla Stan till Söder Mälarstrand. för 2016 kommer bansträckningen att vara via Skeppsbron-Södra Bankogränd-Järntorgsgatan, korsa Munkbroleden och ner till Söder Mälarstrand via Mälarrampen. Hur banan kommer att gå 2017 är inte helt klart.15-16. Söder Mälarstrand

Väl inne på Söder följer två dryga kilometer längs med Riddarfjärden. Även om backarna endast kantar kajen gäller det att koncentrera sig på att behålla farten då vi inleder den fas som är svårast för de flesta deltagarna, två tredjedelar in på loppet.
Lägg märke till: Södermalm hette ursprungligen Åsön, förmodligen uppkallat efter Brunkebergsåsens fortsättning tvärs över Söder.17. Söder Mälarstrand-Hornstulls Strand

Vi håller oss från att springa över broarna till Långholmen och Reimersholme och rundar i stället Söders västra spets. Var glad för att vi följer strandlinjen i stället för den mastiga backen upp och ner för Bergsund.
Lägg märke till: Berg i öster och sund till väster gav området sitt namn. Fram till 20-talet dominerades det av varv och verkstäder vilket präglar de flesta gatunamnen i kvarteret, som nu har fått grymma smeknamnet ”Knivsöder”.

18. Hornstulls Strand-Zinkens väg

Vi tar oss bort från vattnet, med en lätt omläggning, genom att runda minigolfbanan. Nu inleds ett långt motlut. Håll fokus på att inte släppa ryggarna framför eller till och med att passera alla dem som har förivrat sig.
Lägg märke till: Hornstulls Strand hette länge Årsta Strand vilket vilseledde en å annan, eftersom Årsta ligger på andra sidan vattnet.

19. Zinkens väg-Timmermansgatan

Vi rör nu (i sakta mak?) mitt på Söder, en högersväng in på St Paulsgatan och snart breder Mariatorget ut sig. Med lite tur kan du stöta på Rocky innan det sista lilla motlutet fram till 19-kilometersskylten.
Lägg märke till: Bellman föddes i Stora Daurerska huset och växte upp i det lilla, på nr 24 på den gata som sedan döptes om till Bellmansgatan och dyker upp på vänster sida efter Mariatorget.

20. Timmermansgatan-Skeppsbron

En kraftig utförslöpa mot Slussen. De snabba löparna får tillfälle att se andra kämpar som kommit drygt halvvägs in i loppet.
Lägg märke till: Skeppsbron är Stockholm äldsta kaj. Den uppfördes när Gustav II Adolf lät riva stadsmuren på 1620-talet.
P.g.a. Slussens ombyggnad kommer löparna 2016 att ta den temporära cykel/gångbron från Södermalmstorg ner till Skeppsbron

21.1. Skeppsbron-Norrbro

Spurta! Spurta! Spurta! Hur trött du än är finns det en växel till. Utnyttja den skjuts som nedförsbacken ut från Söder har gett till att flyga över Gamla Stan och fram till målet på Norrbro. Vi är tillbaks där vi startade!
Lägg märke till: Ingenting! Nu struntar vi i omgivningen och blickar bara fram mot målet under publikens stöd.